top of page
  • Skribentens bildJohanna Rickan

Lantisar är vi allihopa, allihopa, allihopaÖstersund är centralort i Östersunds kommun och residensstad i Jämtlands län. Ytgeografiskt sett ligger Östersund i mitten av Sverige och med 50 397 invånare (SCB 2016) är det landets 22:a största tätort och den fjärde största i Norrland näst efter Umeå, Gävle och Sundsvall. För en värmlänning, född och uppvuxen i en tätort med omkring 5 000 invånare, är Östersund stort. Måhända ingen storstad – men definitivt inte landsbygd. Den uppfattningen tycks å andra sidan inte tidningen Lands redaktion dela. När LRF Media-ägda tidskriften Land för tionde året i rad presenterar topp 100-listan över Årets lantisar placeras Daniel Kindberg, ordförande i Östersunds FK, på tredje plats. Att Daniel Kindberg förtjänar att hyllas för sitt engagemang och de insatser som sägs ligga till grund för det jämtländska topplagets framgångar har vi inget att säga om. Men att Daniel Kindberg, som dessutom kommer från Norrlands största tätort Umeå, definieras som lantis kan en ju däremot fundera över och reagera på. För vad är då definitionen av en lantis? Är alla som inte bor i någon av de 10 största städerna i landet lantisar? I så fall består ju hela Värmland och ett flertal andra län av enbart lantisar. Eller är det bara så att alla som bor i Norrland är lantisar – oavsett om de kommer från en tätort som Umeå med cirka 85 000 invånare eller från en liten by där det bor 8 eller 80 personer? Nej! Så är det såklart inte. Däremot beror det givetvis på vilken utgångspunkt en har och vad en jämför med. Och om det är det urbana som är normen eller inte.    Lantis-listan, som i år toppas av paret Mandelmanns, lämnar förresten en hel del i övrigt att önska. Lands redaktion uttrycker det som att de ”har den fantastiska förmånen att hela året få djupdyka i och belysa det viktiga arbete som dagligdags utförs på den svenska landsbygden”och att de i och med listan vill ”applådera alla er fantastiska mathantverkare, lantbrukare, entreprenörer, hantverkare, djur- och naturvänner, konstnärer och eldsjälar för ert unika engagemang! Tack vare er kan den lokala matkulturen frodas, kultur-, natur- och idrottslivet blomstra och det nedläggningshotade leva vidare”. Så varför inte ta en titt på ytterligare ett par av dem som kvalat in på listan:

19. Janne Andersson, Halmstad. Hallänningen som lyckades med det ”omöjliga” och tog Sverige till sitt första fotbolls-VM sedan 2006. Den nye förbundskaptenen för Sveriges herrfotbollslandslag visade styrkan med lagspelare från hela landet – från Umeå i norr till Malmö i söder.

40. Anders Lundin, Farsta/Stockholm. Programledare för SVTs släktforskningsprogram Allt för Sverige. Han lär amerikaner med svenska rötter mer om våra seder, traditioner och vårt lands kultur. Programmet har belönats med en amerikansk Emmy och med den svenska TV-utmärkelsen Kristallen.

56. Filip Hammar & Fredrik Wikingsson, Köping & Vänersborg. Uppmärksammar och synliggör hela Sverige i sitt TV-program Breaking News. Underhållningsduon plockar upp händelser från landsortspressen och bjuder in lokalpolitiker från hela landet till att medverka i programmet.

75. Eelin Dahlquist och Martina Lindell, Landskrona. Grundarna bakom den ideella organisationen vill ge övergivna kattungar en andra chans. I hopp om att kunna rädda ännu fler kattungar har de startat Facebooksidan Kattungeakuten.

78. Linda Bengtzing, Gullspång. I ett uppmärksammat Facebookinlägg konstaterar artisten att det är ekonomiskt svårt att driva en mjölkgård, att det finns för få kor. Linda hävdar att hon med glädje skulle betala 5 kronor mer för en liter mjölk om det skulle gå till bonden och göra Sverige mer levande.

80. Robin Bengtsson, artist, Svenljunga. Han gick från idol till att oväntat vinna Melodifestivalen. I 2017 års Eurovision hamnade han på en femteplats. Oavsett placering satte han Svenljunga ordentligt på kartan.

85. Fredrik Iveskär, Hovmantorp. Kom på idén att tatuera in hemorten Hovmantorps postnummer på armen. En jättebra idé tills Postnord bestämde sig för att ändra postnumret. Fredrik nöjde sig ändå med att det gamla postnumret inte skulle tillfalla rivaliserande Lessebo.

91. Vita älgen Ferdinand, värmländska skogarna.”Sagoälgen” som blev världsberömd efter att under sensommaren ha blivit fotograferad i Värmland. Polisens ansåg att älgen kunde utgöra ett hot mot människor sedan en kvinna på hundpromenad drabbats av dess framfart. Men beslutet väckte ett ramaskri och polisen ändrade sig vad gäller skyddsjakt.

100. H&M All-In, Österlen. ”Allan” är en världsunik och exceptionell häst”, säger hans ryttare Peder Fredricson med beundran i rösten. Den jämförelsevis lilla hästen i världsstjärnemått mätt har ett desto större hjärta som tagit sin ryttare till den högsta nivån. 2016 hoppade hästen hem ett OS-silver följt av ett EM-guld i år. Allan – den bevingade hästen får hela Hästsverige att förundras och vilja börja rida.

En förbundskapten och ett par tv-kändisar. En artist som bor i Stockholm, men som i och med sin medverkan i Melodifestivalen per definition har satt födelseorten på kartan, och ytterligare en Stockholmsbaserad artist som skrivit på Facebook att hon skulle kunna tänka sig att betala 5 kronor mer för en liter mjölk. En som tatuerat in en småländsk tätorts postnummer och två tjejer som startat en Facebooksida för att rädda hemlösa kattungar. Därjämte en vit älg och en bevingad hopphäst. Dra mig baklänges. Visst kan det vara kul med tv-underhållning om en bor på landsbygden – likväl som om en bor i stan. Vi är många som gladeligen skulle betala 5 kronor mer för en liter mjölk om det innebär att korna får det bättre och att bönderna kan försörja sig – och en av oss känner till åtminstone en värmlänning som har typ en hel skog tatuerad på ryggen. Tillika är katter söta, älgar mäktiga och hästar likaså. Men ändå. Det som faktiskt skulle kunna vara en hyllning till, och presentation av, personer som på ett eller annat sätt bidragit till en levande landsbygd blir istället en tölpaktig parodi. För dum att ens skratta åt.

コメント


bottom of page