top of page
  • Skribentens bildJohanna Rickan

Boktips: Nya Norrland


Nya Norrland Mats Jonsson  Galago

Lika kunskapsrik som en avhandling är Nya Norrland såväl en navelskådande uppgörelse med det egna jaget som en samhällsanalys i serieformat.

När Mats Jonssons familj flyttade till Bollstabruk 1974 hade den ångermanländska sågverksorten 3 600 invånare, full sysselsättning och ett rikt affärsliv längs med huvudgatan. Fyrtio år senare går Mats omkring bland förfallna hus i ett samhälle som förlorat hälften av sina invånare, trots att sågverket omsätter en miljard om året och har blivit ett av de största i Europa.  Serieromanen Nya Norrland är likväl en personlig historieskildring som en analys av de mekanismer som triggar centraliseringen och oupphörligt också urholkar relationen mellan stad och land.  Det är en självironisk beskrivning av den egna slitningen mellan arbetaridealet i bruksorten Bollsta och det ängsliga livsstilandet i den hipsterifierade närförorten till Stockholm där Mats Jonsson bor i dag. Läsvärd varhelst i landet en än har valt att leva sitt liv. 

Mats Jonsson blev nyligen nominerad till Norrlands litteraturpris för boken Nya Norrland. Här kan du läsa en intevju som Mittmedias kulturredaktör Katarina Östholm har gjort med författaren. 

Σχόλια


bottom of page